Proceduri de inventariere
It all begins with an idea.
Avand in vedere incheierea exercitiului financiar 2021 si inceperea procedurilor pentru intocmirea situatiilor financiare,un rol important in aceasta perioada il are inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capatalurilor proprii, prin intermediul inventarului realizandu-se o verificare a modului de gestionare a patrimoniului.
Entitățile care au obligația inventarierii patrimoniului
Potrivit Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, obligația efectuării inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii revine persoanelor care organizează și conduc contabilitatea financiară, respectiv:
societățile comerciale, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, societățile cooperatiste și celelalte persoane juridice;
instituțiile publice, asociațiile și celelalte persoane juridice cu și fără scop patrimonial;
subunitățile fără personalitate juridică, cu sediul în străinătate, care aparțin persoanelor menționate anterior, cu sediul în România, precum și subunitățile fără personalitate juridică din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate;
organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevăzute în legislația pieței de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat și alte entități organizate pe baza Codului civil.
Persoanele fizice care obtin venituri in sistem real si au obligatia sa tina evidenta contabila in partida simpla sunt obligate sa efectueze operatiunea de inventariere.
Conform Legii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere, revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii.
Obligatiile persoanelor responsabile cu inventarieria:
Aproba proceduri scrise, adapate specificului societatii
Numesc, prin decizie scrisa, comisia de inventariere
Asigura conditii corespunzatoare de lucru
Obligatiile comisiei de inventariere:
sa ia de la gestionarul raspunzator de gestiunea bunurilor o declaratie scrisa
sa identifice toate locatiile in carte exista bunuri
sa asigurev inchiderea si sigilarea spatiilor de depozitare
sa bareze si sa semneze, ultima operatiune, fisele de magazie
sa verifice numerarul din casa
sa controleze toate instrumentele si aparatele de masura sau de cantarire
sa sigileze gestiunea in cazul in care gestionarul nu s-a rezentat la data si ora fixate pentru inceperea operatiuniii de inventariere
sa sisteze operatiunile de intrare-iesire a bunurilor supuse inventarierii
sa afiseze la loc vizibil programul si perioada de inventariere
sa se asigure ca listele de inventariere sunt semnate
să se asigure că pe ultima filă a listei de inventariere gestionarul menționează dacă toate bunurile și valorile bănești din gestiune au fost inventariate și consemnate în listele de inventariere în prezența sa.
Nerespectarea reglementărilor legale cu privire la efectuarea inventarierii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 400 lei la 5.000 lei.
Acesand link-ul pus la dispozitie veti gasi formularele necesare pricesului de inventariere respectiv:
Manualul de proceduri de inventariere
Grafic de inventariere
Lista inventariere
Declaratie casier
Declaratie gestionar
Decizie inventariere
Proces verbal de casare
Procedura incentarierii patrimoniului-simplificat